Biała herbata – dlaczego warto ją pić?

Biała herbata – dlaczego warto ją pić?

Rośliny to bogactwo makro i mikroelementów, które odpowiadają za prawidłowe działanie wszystkich układów w ludzkim organizmie. Szczególnie bogate w składniki aktywne są zioła, w tym również herbata, a szczególnie jedna z jej odmian, czyli herbata biała.

Jak powstaje biała herbata?

Wbrew pozorom nie jest to zupełnie inny gatunek herbaty, ponieważ zarówno biała herbata, jak i czarna, czerwona czy zielona rośnie na tym samym krzewie, a różni je przede wszystkim moment zbioru oraz sposób suszenia. Biała odmiana należy do najmniej przetworzonych, ponieważ zbiera się ją wtedy, gdy jeszcze liście mają postać delikatnych, zwiniętych pączków z białym meszkiem. Suszy się ją bezpośrednio po zbiorach, dlatego zachowuje bardzo wiele ze swoich wyjątkowych składników aktywnych. Ty samym również odznacza się delikatnym aromatem oraz jasnym, słomkowym kolorem.

Właściwości i sposób parzenia białej herbaty

Białą herbatę, aby zachowała swoje właściwości, należy odpowiednio zaparzać. Potrzebna jest do tego gorąca, przegotowana woda o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Proces parzenia powinien trwać około kilku minut i najlepiej dostosować go do swoich preferencji smakowych – im dłużej się ją parzy, tym aromat herbaty jest bardziej intensywny.

Biała herbata z evita.sklep.pl zawiera bardzo dużo składników aktywnych – są to zarówno witaminy, pierwiastki, przeciwutleniacze, enzymy, jak i wiele innych. Dzięki dużej zawartości witaminy C naturalnie wspomaga odporność organizmu, poza tym jest źródłem przeciwutleniaczy takich jak polifenole i katechiny, które chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które mają właściwości rakotwórcze i przyspieszają starzenie się organizmu.

Picie naparu z tego rodzaju herbaty pozytywnie wpływ na pracę mózgu, układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, reguluje poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi, zapobiega takim chorobom jak miażdżyca, udar mózgu, atak serca, osteoporoza, zapalenia stawów, a dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.