Olej konopny – właściwości i szerokie zastosowanie

Olej konopny jest coraz bardziej dostępny i powszechny. Z powodzeniem można go kupić w sklepie spożywczym jako dodatek do potraw oraz w sklepie ze zdrową żywnością jako suplement diety. Olej konopny staje się również coraz bardziej widoczny w składach kosmetyków takich jak kremy, maści, szampony, pomadki do ust czy środki do oczyszczania i pielęgnowania skóry twarzy, a także w olejkach do masażu. 

Ze względu na bardzo pozytywne właściwości odżywcze, jaki posiada olej konopny – świetnie wspomoże złagodzić rozmaite dolegliwości na tle zdrowotnym. 

Korzystne proporcje kwasów omega-3 i omega-6 i wartości odżywcze

Przede wszystkim, znacznie większą część składu oleju konopnego stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego charakterystyczną cechą jest fakt iż posiada on wzorcowy stosunek kwasów omega – 3 do kwasów omega – 6. Dzięki temu, stanowi idealne warunki niezbędne do metabolizmu lipidów i warto go stosować jako środek prewencyjny w przypadku chorób układu krążenia. Wpływa na obniżenie cholesterolu, a także wzmacnia naczynia krwionośne – dlatego powinny z niego korzystać zwłaszcza osoby obarczone ryzykiem miażdżycy. Zdecydowanie również poprawi pracę serca, przepływu krwi, jest nieoceniony podczas leczenia nadciśnienia. Zapobiega powstawaniu zatorów i zakrzepów w żyłach. Pomaga uspokoić i unormować gospodarkę hormonalną organizmu, dlatego jest wskazany w celu łagodzenia objawów PMS. Złagodzi dolegliwości bólowe menstruacyjne oraz zmniejszy stan napięcia mięśni. 

olej konopny
Olej konopny

Olej konopny posiada także aminokwasy, sterole roślinne, białko, karoten oraz witaminy A, E, K i z grupy B i minerały takie jak magnez, cynk, wapń, fosfor. 

Działanie pielęgnacyjne oleju konopnego

Jako że olej konopny charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi – zdecydowanie jego stosowanie poprawi kondycję skóry, która została dotknięta trądzikiem, łuszczycą, AZS czy egzemą. Polecany jest również osobom o cerze tłustej, bowiem reguluje wydzielanie sebum, co sprawia że nie dochodzi do zatykania porów. 
Dlatego, jest składnikiem wielu różnych kosmetyków, które wykazują działanie pielęgnacyjne oraz lecznicze. 

Olej konopny można stosować zarówno w formie nieprzetworzonej – poprzez wcieranie bezpośrednio w skórę czy we włosy oraz paznokcie. Poprawi kondycję skóry, nawilży oraz zregeneruje ją odpowiednio, ponieważ świetnie wzmacnia warstwę hydrolipidową.

Dodaj komentarz